„MK Grupa“ zainteresovana za Brodogradilište „Apatin“

Bez autora
Aug 18 2011

Novi vlasnik Brodogradilišta „Apatin“ mogla bi da postane „MK Grupa“, ali samo ako se sa ponuđenom cenom od 150 miliona dinara saglasi odbor naših poverilaca. Kompanija Miodraga Kostića se jedina javila na oglas o prodaji „Apatina“, ali zbog zakonskih ograničenja, ponuda od 150 miliona dinara nije mogla da se prihvati, jer je manja od polovine ukupne vrednosti preduzeća. Stečajni upravnik ima pravo da ponudu prihvati samo ako je veća od polovine od 584,2 miliona dinara, na koliko je procenjena ukupna vrednost našeg brodogradilišta. Manju, po zakonu, može da prihvati samo Odbor poverilaca čija potraživanja, inače, premašuju 1,5 milijardi dinara...

„MK Grupa“ zainteresovana za Brodogradilište „Apatin“Novi vlasnik Brodogradilišta „Apatin“ mogla bi da postane „MK Grupa“, ali samo ako se sa ponuđenom cenom od 150 miliona dinara saglasi odbor naših poverilaca, izjavio je u sredu za „Novosti“ Predrag Ljubović, stečajni upravnik nekada najvećeg apatinskog preduzeća.

Kompanija Miodraga Kostića se, dodao je Ljubović, jedina javila na oglas o prodaji „Apatina“, ali on sam, zbog zakonskih ograničenja, ponudu od 150 miliona dinara nije mogao da prihvati, jer je manja od polovine ukupne vrednosti preduzeća.

- Kao stečajni upravnik ja imam pravo da ponudu prihvatim samo ako je veća od polovine od 584,2 miliona dinara, na koliko je procenjena ukupna vrednost našeg brodogradilišta - objašnjava Ljubović. - Manju, po zakonu, može da prihvati samo Odbor poverilaca čija potraživanja, inače, premašuju 1,5 milijardi dinara.

U „MK Grupi“ u sredu nije bilo moguće čuti komentar vezan za eventualnu kupovinu brodogradilišta koje je, za kompanije i sa zapada, i sa istoka, nekada gradilo najveće brodove, uključujući i prekookeanske. Ključna prednost u odnosu na konkurente bila je na srpskom toku Dunava i tada je bio mehanizovani navoz za brzo podizanje i porinuće brodova, koji je u funkciji i danas.

Poverioci

Najveća potraživanja prema apatinskom brodogradilištu ima Vojvođanska banka, a uz njene u Odboru poverilaca koji treba da kaže konačnu reč o ponudi „MK Grupe“ su i predstavnici preduzeća „TIM“ iz Sremske Mitrovice i „PIM“ iz Beograda, „Dunav osiguranja“ i Agencije za osiguranje depozita NBS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik